Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 

 

 

 

 

 

 

                              

 

 

Sziasztok itt

 

Vendégkönyve

Várom a hozzászólásotokat tetszés,illetve nem tetszést egyaránt..:)

 

 

 

 

 

 épeim

 

           

 

 

Üdvözöllek!

Érezd jól magad nálam.

Ez a te oldalad is...

 Ha tetszik gyere máskor is..:)

 

                

 

 

 

 

Minden egyhelyen...

 

 

                 
             



 

 Baba-Mama sarok:

Várandósság

Csecsemő és kisgyermek

Gyerekek mondták..:)

Gyerek versek,mesék

Kifestők

Angol munkafüzet kisiskolásoknak

Iskoláskor

Serdülőkor

Gyermek nevelés(szellemtudományi szempontból)

 

 

 

Filmkereső

 

 Kedvenc oldalaim:

Msn Smylik

Játék magyarítások

Kínai horoszkóp

Torrent oldalak

Nők lapja café

Babanet

Baba ápolás

Anya lap

Honosító műhely

Gyógyszerekről

Távoktatás

 

 

0
7 8 9 /
4 5 6 *
1 2 3 -
0 +/- . +
C
=

 "Az igazság olyan, mint egy fényes csillag.

 A szobában lévők számára látható,

 de mindegyikük más szemszögből látja."

                                                                                                                     


Holdfázis

Online rádióhallgatás:

Can't Help Falling In Love-A*Teens
Music by "Everything..."
Konyhai fortélyok

 

Aludttej

Rövidebb idő alatt készíthetünk aludttejet, ha a tejbe egy-két kanál tejfölt keverünk. (én egy pár csepp citromlevet szoktam bele tenni.)


Aprósütemények

Színes aprósüteményeket készíthetünk, ha a kisült kekszeket, aprósüteményeket különböző színű mázzal vonjuk be. Például csokoládémázzal, tojásfehérjehabbal, citrommázzal stb.


Aprósütemények tárolása

A mézes és a töltetlen apró linzer hosszabb ideig omlós marad, ha jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.


Bab és lencse főzése

A babot és a lencsét főzés előtti napon hideg vízbe áztassuk be, így rövidebb idő alatt fő meg. Ha nem áztattuk be, úgy is lerövidíthetjük főzési időt, ha késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá.


Befőttlevek felhasználása

A befőttek levét, ha megmarad, jégkockatartóba töltve lefagyasszuk. Szóda- vagy ásványvízzel felöntve kellemes üdítőitalt kapunk.


Bejglitöltelék

Ha a bejgli töltelékét lágynak találjuk, pár szem kekszet daráljunk vagy reszeljünk hozzá.


Burgonya előkészítése

A meghámozott, feldarabolt burgonyát nem szabad sokáig vízben tartani, mert értékes anyagok oldódnak ki belőle.

Burgonya sütése

A megtisztított burgonyát sütés előtt szeleteljük, vagy vágjuk fel, alaposan mossuk meg, ezután törlőruhán vagy papírtörlőn szárítsuk le. Ha így teszünk a zsírban vagy olajban nem fog kifutni, és a sütési idő is lerövidül.


Burgonyasaláta

Burgonyasaláta készítéséhez a héjában főtt, meghámozott burgonyát tojásszeletelő segítségével szépen, egyenletesen tudjuk felvágni.


Citromhéj tárolása

A citromnak csak a külső sárga, vékony héját reszeljük le, mert a fehér rész keserű. A citrom lereszelt héját cukorral összekeverve üvegbe téve tárolhatjuk.


Citromlé

Több levet nyerhetünk a citromból, ha mikrohullámú sütőben tíz-húsz másodpercig közepes fokozaton melegítjük.


Csirkehús roston

Hamarabb elkészül az egészben előkészített csirke roston, ha alufóliába csomagoljuk, majd a sütési idő felénél levesszük róla a fóliát és a húst pirosra sütjük.


Főzött krémek

A krém főzés közben nem ragad le, ha a főzőedény alját vajjal kikenjük. Miután megfőtt, keverjünk hozzá diónyi vajat vagy margarint, és még néhányszor keverjük meg a krémet. Így nem fog bebőrösödni.


Fűszerezés

A darabos fűszerek (például szemes bors, köménymag, fokhagyma) teatojásban tegyük az ételbe, így azok a főzés végén könnyen eltávolíthatók.


Gyümölcsleves ízesítése

Az aszalt gyümölcsből készített levesek különleges ízt kapnak, ha sűrítéshez vaníliaízű pudingot használunk.


Habverés

Ha a tejszínhabot, illetve tojásfehérjéből vert habot géppel készítjük, a legalacsonyabb fokozaton kezdjük a műveletet, s csak a végén kapcsoljuk magasabb fokozatra.


Halak sütése

A sok szálkát tartalmazó halat (például ponty, csuka vagy kecsege) úgy tehetjük könnyen fogyaszthatóvá, hogy sütés előtt beirdaljuk, azaz a fejétől kezdve a gerincre merőlegesen a hal mindkét oldalát egy-két milliméterenként bevagdaljuk.


Húsleves

Ízletes húsleves főzéséhez a húst hideg vízben tegyük fel főni. A levest gyengetűzön, gyöngyözve főzzük. A maradék húslevest csak úgy tegyük hűtőszekrénybe, ha a húst, a zöldséget és a tésztát kiszedtük belőle.


Húsok előkészítése

A friss és fagyasztott húst mindig egy darabban mossuk meg, de ne áztassuk, mert sok értékes tápanyag oldódik ki belőle. Főzéshez, sütéshez a húst lehetőleg egyforma darabokra vágjuk fel, illetve szeleteljük. fel.


Jégkocka készítése

Különböző formájú jégkockákat készíthetünk a bonbonosdobozok kiürült műanyag betétjében.


Máj előkészítése

A májat felhasználás előtt egy-másfél órára áztassuk tejbe, csak ezután készítsük el, és csak tálaláskor sózzuk meg! Így puha és jóízű lesz.


Malac sütése

Ha a malacot egészben akarjuk megsütni, akkor a hasüregébe tegyünk egy üveget, így a malac nem esik össze, megtartja eredeti alakját.


Pulykahús sütése

Különleges ízű sült pulykát készíthetünk, ha a pulykamell szeleteket felhasználás előtt fokhagymás tejbe áztatjuk. (én legalább 1 óráig szoktam)


Rántott hús

A megsült rántott hús vagy párizsi szeleteket ne villával átszúrva, hanem szedőlapát segítségével vegyük ki az olajból, így a bundájuk szépen egészben marad.


Dióválogtás

A dióbelet darálás előtt válogassuk át, nehogy héjdarab maradjon benne, mert az kicsorbítja a darálót.

Fasírt formázása

Fasírt készítésekor a ledarált, fűszerezett masszát sütés előtt körülbelül fél órán átpihentessük, a pogácsákat vizes kézzel formázzuk, majd forgassuk meg zsemlemorzsában, és olajban, vagy zsírban fedő nélkül süssük ki. Szép, egyforma nagyságú fasírtgombócokat tudunk sütni, ha a masszát kanál segítségével adagoljuk ki a formázáshoz.


Húsok szeletelése

Az egybesült húsokat sütés után tizenöt-húsz percig pihentessük, mert így könnyebben és szebben szeletelhetjük fel.


Káposzta előkészítése

Ha tésztához vagy töltelék készítéséhez reszelünk káposztát, azt előbb sózzuk be, (persze előbb le kell reszelni) 10-15 perc elteltével jól nyomkodjuk ki, és zsiradékon pirítsuk meg.


Mák felhasználása

A darált mák hamar megavasodik, ezért érdemes csak annyit darálni belőle, amennyit felhasználunk.


Rántás készítése

Ne keverjük forró rántásba a pirospaprikát, hanem hagyjuk kissé kihűlni, különben a paprika keserű ízt kap.


Rántotta készítése

Különleges ízű rántottát készíthetünk, ha a felvert tojásba egy-két kávéskanál finomra vágott petrezselyemlevelet is teszünk. Süthetjük reszelt vagy apró kockára vágott sajt hozzáadásával is. (ez már majdnem egy recept)

Rántott hús

A sovány hússzeleteket panírozás előtt kevés olajjal kenjük meg, így a sütés során nem szárad ki. A megsült rántott húst vagy párizsi szeleteket ne villával átszúrva, hanem szedőlapát segítségével vegyük ki az olajból, így a bundájuk szépen egészben marad.


Tojásfőzés

A tojásokat mindig hidegen, sós vízben tegyük fel főni, és a főzési idő elteltével azonnal tegyük hideg vízbe, így a héjukat könnyen eltávolíthatjuk.


Vadhúsok előkészítése

A vadak húsa önmagában meglehetősen száraz, ezért ajánlatos a spékelésük, azaz megtűzdelésük szalonnával.


Csokoládémáz

Könnyen kezelhető csokoládémázat készíthetünk, ha három evőkanál kakaóport két evőkanál porcukorral elkeverünk, majd tíz deka gőz fölött olvasztott vajhoz keverjük.


Edények használata

Forró ételt nem szabad közvetlenül üveg- jénai vagy porcelánedénybe önteni, mert az összetörik. Elkerülhető a baleset, ha előbb langyos vízzel öblítjük ki az edényt.


Elsózott ételek javítása

Az elsózott ételen javíthatunk, ha egy felkarikázott burgonyát vagy egy szelet kenyeret főzünk bele, esetleg kevés szódabikarbónát adunk hozzá.

Fánkkészítés

Ha a fánktésztába egy-két evőkanál rumot is beledagasztunk, akkor sütéskor nem szívja magába a zsiradékot.


Hagyma pirítása

A hagyma nem ég meg és egyenletesen pirul, ha enyhén megsózzuk.


Hagymavágás

A hagyma szeletelésekor nem fogunk könnyezni, ha a héjától megtisztított hagymát egy - két percre hidegvízbe tesszük, vagy nejlonzacskóban néhány órára behűtjük.


Húsok előkészítése

Rövidebb idő alatt sül meg a hús, ha sütés előtt húspuhító fűszerrel szórjuk be.


Kacsa-liba előkészítése

A kacsa, illetve a liba jellegzetes ízét mérsékelhetjük, ha alaposan megmossuk, és a belsejét nemcsak sózzuk hanem majoránnával vagy sültfűszerrel is bedörzsöljük, esetleg almát vagy vöröshagymát teszünk a hasüregébe.


Kalács fényesítése

Szép fényes lesz a kalács teteje, ha sütés előtt tejjel vagy folyékonnyá kevert tojásfehérjével kenjük meg.


Kelt tészta - gyorsabban

Ha azt akarjuk, hogy az élesztős tészta hamarabb megkeljen, a recept szerinti élesztőmennyiséget növeljük meg egy két dekával. (hát nem tudom nem lesz ettől élesztő ízű ??? -:(( )


Kiflik formázása

Szép egyforma kifliket készíthetünk, ha a tésztából megfelelő méretű, kör alakú lapokat nyújtunk, körcikkekre vágjuk, a szélesebb végükre halmozzuk a tölteléket, és a tésztát felcsavarjuk, majd meghajlítjuk.

Másik módszer: a kinyújtott tésztát tetszőleges csíkokra, majd ferde metszésekkel háromszögekre vágjuk, a háromszögek alapjára halmozzuk a tölteléket, és a tésztát innen indulva felcsavarjuk, majd meghajlítjuk.


Levesek, főzelékek sűrítése

A leveseket, főzelékeket tojássárgájával is sűríthetjük. A tojássárgáját a tejföllel alaposan elkeverjük, majd a főzelék vagy leves levéből keveset hozzá teszünk, (megjegyzés: lassan, szinte cseppenként add a tojáshoz a forró levet mert különben rántotta lesz belőle) alaposan elkeverjük és az ételhez adjuk. Végül felforraljuk, de tovább nem kell főzni. (Saját tapasztalatom: az egész tojást keverem el a tejfölben és lassan, állandó keverés mellett belecsorgatom az ételbe.)


Madártej készítése

Különleges, színes madártejet készíthetünk, ha a tojásfehérjéből vert habba kevés baracklekvárt keverünk. Ettől a hab rózsaszínű árnyalatot kap.


Pogácsa

Tovább marad friss a pogácsa, ha egy főtt burgonyát is belegyúrunk a tésztájába.


Rántott sajt készítése

Rántott sajt készítésekor a sajtszeleteket fagyasszuk le, és panírozzuk be. Így sütéskor nem folyik majd ki a sajt.


Sütemények töltése

Ha a süteményeket nagy nedvességtartalmú töltelékkel, például almával, túróval töltjük meg, akkor a kinyújtott tésztalapra szórjunk zsemlemorzsát, édes morzsát, darált kekszet vagy búzacsirát, és arra terítsük a tölteléket!


Szárnyasok sütése

Az agyagedényben (római tálban) készített egybesült csirke, kacsa ízletes és puha lesz, mert a hús nem szárad ki.


Torta

A kerek tortát a megtöltéshez célszerű lapokra vágni, hogy az oldalán bejelöljük a vágások helyét, majd ennek mentén cérnával vagy vékony dróttal körbefogjuk és egyenletesen húzva átvágjuk a tortakorongot.


Földieper

A földiepret folyó vízzel mossuk meg, és csak azután szedjük le a szárát.


Kikristályosodott méz feloldása

A kikristályosodott mézet mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, vagy langyos vízbe téve olvasszuk fel. Túlmelegíteni nem szabad, mert veszít az értékéből.


Milyen a friss tojás?

Tegyük a tojást vízzel töltött edénybe! Ha a tojás friss, akkor a tojás az edény aljára ül, ha a víz felületén úszik, akkor már állott.


Rizs főzése

Rizs főzéséhez a rizs mennyiségét mindig mérjük ki csészével vagy pohárral. A megtisztított, megmosott rizst kevés zsiradékon állandóan keverve megfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. A felöntött rizst ízlés szerint fűszerezzük, jól átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül készre főzzük.


Sajt tárolása

Kevésbé penészedik meg a sajt, ha fóliába csomagolva egy kevés sót vagy cukrot is teszünk mellé.


Szójaliszt

A cukorbetegek számára készített ételeknél búzaliszt helyett használhatunk szójalisztet, mert ennek szénhidráttartalma mintegy egyharmada a búzalisztének.


Tartármártás készítése

Kalóriaszegényebb lesz a tatármártásunk, ha alacsony zsírtartalmú tejföllel vagy felerészben tejföllel, felerészben joghurttal keverjük el.


Terítés

A szép terítéshez hozzátartozik az evőeszközök helyes elrendezése is. A tányér mellé jobbra tegyük a kést, élével a tányér felé, majd a kanalat. Balra a villát, a tányér felső részéhez pedig a kiskanalat vagy desszertvillát. A szalvétát a tányér bal oldalára helyezzük a villa alá, de elrendezhetjük a tányéron is, különböző alakúra formálva.


Tojáshab készítése

A tojásfehérjét teljesen tiszta, zsírmentes edénybe verjük fel, és ügyeljünk, hogy ne kerüljön bele egy csepp sárgája sem, mert akkor nem sikerül kemény habot verni.


Torta tárolása

A krémmel megkent torták tetejébe szúrjunk néhány fogvájót, és így takarjuk le fóliával, hogy sértetlen maradjon a krém.


Tűpróba

Piskóták, egybesült tészták sütésénél feltétlenül végezzük el a tűzpróbát, azaz szúrjunk hústűt vagy fogvájót a tésztába. Ha a tésztamassza nem ragad rá a tűre, akkor a sütést befejezhetjük. Ha a közepe még ragad, de a teteje már megsült, terítsünk ra fóliát, és a sütést folytassuk tovább.


Újburgonya hámozása

Az újburgonya héja könnyebben lejön, ha rövid ideig sós vízben áztatjuk.


Vaníliás cukor - házilag

Tökéletes vaníliás cukrot készíthetünk úgy, hogy a porcukrot egy darab vaníliarúddal együtt jól záródó dobozba tesszük.

 

 

Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik

Ha a beigli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.

Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.

A vékonyra nyújtott tésztát is könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára, majd óvatosan rágörgetjük a sütőlapra.

A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.

Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először csak a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

Ha vajjal bekent késsel vágjuk szét a habcsókot, nem fog széttöredezni.

A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.

Torták díszítéséhez gyakran használunk csokiforgácsot. Megkönnyíthetjük a munkát, ha a tábla csokoládét alaposan lehűtjük és krumplihámozóval farigcsáljuk.

A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.

A zöldségeket és főzelékféléket csak a főzés legvégén ecetezzük, mert a sav nem engedi megpuhulni.

Mindig csak annyi ételbe tegyünk tejfölt, amennyi egyszerre elfogy, mert a másnapra félretett ételben erjedést okozhat.

Nyáron nem savanyodik meg a tej, ha forralásnál cukrot keverünk hozzá. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegyünk.

A fejes salátát sose vágjuk késsel, mert a vágás mentén a levelek hamar meglöttyednek, hanem tépkedjük apróra a leveleket, és nejlonzacskóban tároljuk a felhasználásig.

Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.

A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

A kígyóuborkát ne hámozzuk meg, elegendő csak megmosni és így felszeletelni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt sózzuk meg, mert különben hamar összeesik.

A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.

A csemegekukoricát forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel főni. Így 10 perc alatt megpuhul.

Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.

Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.

Az újhagyma zöld szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk még körözötthöz, szendvicsvajhoz, saláta- dresszinghez.

Ha sárgabarackot vagy őszibarackot akarunk mélyhűteni, célszerű hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázni, lecsepegtetni, és csak azután nejlonzacskóba csomagolni.

A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.

A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.

A megkezdett savanyúság hosszabb ideig eláll, ha olykor 1-1 kockacukrot teszünk az üvegbe.

Az apróra vágott hagymát szórjuk meg egy kevés liszttel, így nem ég oda, amikor pirítjuk.

A zöldborsó megtartja a színét, ha főzéskor a vízbe 1-2 szem kockacukrot teszünk. Egy másik lehetőség: ha a friss zöldséget főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

Néhány napig frissen tarthatjuk a spárgát, ha nedves ruhába csavarva tesszük a hűtőbe. (Ha szükséges, a ruhát többször is benedvesíthetjük.)

A brokkolit nem tanácsos zsírban sütni vagy párolni, mert rágós lesz tőle.

Amikor csak néhány csepp citromlére van szükségünk, akkor felesleges egy citromot kettévágni. Fúrjunk egy kis lyukat a citromba, így ki lehet csepegtetni a levét. Könnyebb, ha előtte jól megnyomkodjuk.

Ha felbontottuk a pezsgőt, de nem fogyott el mind, egy ezüstkanalat lógassunk az üvegbe, nyelével lefelé, és így tegyük be a hűtőbe. Nem veszíti el az ízét, és nem megy ki belőle a buborék.

Ha néha előfordul, hogy megmarad egy kevés bor a palackban, öntsük bele a jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ezeket a borkockákat használhatjuk ízesítésre, szószok pikánsabbá tételére, de borostea készítésére is.

Gyümölcsléből is készíthetünk jégkockákat. Koktélok ízesítésére pedig apró gyümölcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegyünk a jégkockatartóba, öntsünk rá hideg vizet és fagyasszuk meg. Ezek a jégkockák különösen alkalmasak italok díszítésére.

Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.

A sütemények tésztáját mindig ugyanabban az irányban nyújtsuk, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha le- süllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

A vadhúsokat ne forrázzuk. Hideg vízben alaposan áztassuk ki. Annyiszor váltsuk a vizet, míg végül már nem lesz véres.

Vadhúst célszerűbb fedő nélkül főzni. Igaz, hogy így tovább tart a főzés, de csak annyi vadíze marad az ételnek, ami még kellemes.

Ha tepsiben sütjük a vadhúst, színével lefelé kezdjük sütni, és mikor már félig megpuhult, fordítsuk át a másik oldalára. Akkor jó a hús, ha pirosas világosbarna színű, és ha a végét késsel megvágjuk, az szétesik.

Porhanyósabb lesz a vadhús, ha 2-3 napra olajos vagy ecetes-zöldséges páclébe tesszük.

A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.

A vadnyúl húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük:

2-6 fokon 3-6 nap;

16-18 fokon 2 nap.

Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

A friss halat a szeméről, a kopoltyú pirosságáról lehet megismerni, és arról, hogy a hal húsa rugalmas.

A szálkás halat felbontás után éles késsel sűrűn vagdaljuk be (irdaljuk), így a vékony szálkákat is átvágjuk, és jobban át is sül.

Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk.

A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a főzővízbe egy kevés tejet öntünk.

A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.

A kávéfőzőnkben lerakódott vízkőtől úgy szabadulhatunk meg, hogy erősen ecetes vizet főzünk át rajta, majd alaposan kiöblítjük.

Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.

A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.

Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhánycsepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)

A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

Akkor is kinyithatjuk a parafa dugós palackokat, ha nincs dugóhúzónk, az üveg nyakára forró vizet kell engednünk.

Foltok eltávolítása:

a kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.

A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét.

Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.

A vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel.

A zsírfoltokat úgy tudjuk eltüntetni, hogy szénsavas ásványvízzel bespricceljük a foltot, és nedvszívó ruhával felitatjuk. A műveletet többször megismételjük.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
szám
Indulás: 2006-05-26
 

 
 

Üdvözöllek a pandamaci portálon!

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt van.

Ha tetszett

Gyere máskor is!

Várom véleményedet a vendégkönyvbe.

Szeretettel:Adrienn

 

         

    Heti horoszkóp:

              

       

A Szépet és a jót becsüld meg,egy pillanat is elég,hogy tönkremenjen

        

                        

 

 

                       

 

Szótár           

Angol                        

Német      

 Francia            

 

 

                        

 Budapest webképe jelenleg

 

 

 

 

 

 

 

  

"Mondd, mi a szerelem?

Két lélek, egy gondolat;

Két szív, egy dobbanás."

 

 

                                                                

 

   

 

látotagó olvassa a lapot.
Névnapkereső
Írj be egy nevet
vagy névtöredéket:

Múltbéli találat
A már kihúzott számok között keres találatokat.
Adjon meg öt lottószámot:

 

              

                     

       

                       

                      

 

Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

 

 

Google

 

 

 

 


Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?