Kód (név) Szín Eredete, hatása
E-100 (kurkumin) Sárga Sárgagyökérből nyerik, a curry alkotórésze
E-101 (riboflavinok) Sárga B2-vitamin, sok természetes eredetű B2-vitamin van az élelmiszerekben
E-102 (tartazin) Sárga Szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájban és Ausztriában betiltották
E-104 (kinolin sárga) Sárga Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-110 (narancssárga-S) Narancs- Szintetikus, allergiát okozhat
sárga
E-120 (kárminsav) Vörös Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros
E-122 (azorubin) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják
E-123 (amarant) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult
E-124 (neukokcin vagy
ponszó 4R) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat
E-127 (eritrozin) Vörös Szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat
E-128 (vörös 2G) Szintetikus, allergiát okozhat
E-129 (alluravörös AC) Szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitrást mutatott
E-131 (patentkék V) Kék Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít
E-132 (indigókármin) Kék Szintetikus, allergén
E-133 (brillantkék FCF) Szintetikus, allergén
E-140 (klorofill a, b és
klorofillinek) Zöld A levélzöld természetes színezőanyaga, mértékletes fogyasztása ártalmatlan
E-141 (klorofill-
és klorofillin réz-
komplexek) Zöld Káros hatása nem ismert
E-142 (brillantzöld S) Zöld Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-150 (karamell) Barna A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet
E-150b (szulfitos
karamell)
E-150c (ammóniás
karamell)
E-150d (ammónium
szulfitos karamell)
E-151 (brillant-fekete BN) Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-153 (aktív szén) Fekete Növényi eredetű
E-154 (barna FK) Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-155 (barna HP) Szintetikus
E-160 (karotinoidok) Narancs Sárgarépa színanyaga, az A-vitamin előanyagai
E-160a (karotin-a, A béta-karotin szintetikus
-b, -c)
E-160b (bixin, nor-
bixin, annato, orlean) Allergiaokozó lehet
E-160c (kapszantin,
kapszorubin) A pirospaprika színanyaga
E-160d (likopin) Piros A paradicsom piros színanyaga
E-160e (béta-
apo-8-karotinal) Szintetikus
E-160f (béta-
apo-8-karotinsav-
etilészter) Sárga Szintetikus
E-161 (xantofillok) Narancs Természets színezőanyagok
E-161a (flavoxantin) Szintetikus karotinoid
E-161b (lutein) Szintetikus karotinoid
E-161c (kriptoxantin) Szintetikus karotinoid
E-161d (rubixantin) Szintetikus karotinoid
E-161e (violaxantin) Szintetikus karotinoid
E-161f (rhodoxantin) Szintetikus karotinoid
E-161g (kantaxantin) Szintetikus, szem- és májkárosodást okoz
E-162 (céklavörös, vagy
betanin) Piros Céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-163 (antocián) Kék, lila, piros Kék szőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-170 (kalcium- Fehér Ásványi anyag, kréta, mész
karbonátok)
E-171 (titán-dioxid) Fehér Ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elő az élővizekben
E-172 (vas(III)-oxid, Sárga, piros, Ásványi pigment, ma már szintetikusan állítják elő
-hidroxid) fekete
E-173 (alumínium) Ezüstszürke Fémpigment, ásványi anyag, az Azheimer-kór előidézőjének tartották, de ez még ma sem bizonyított
E-174 (ezüst) Ezüst Fémpigment, állatkísérletekben számos enzim működését gátolta
E-175 (arany) Arany Fémpigment
E-180 (litolrubin BK) Vörös A szervezet biokémiai folyamatait sokféleképpen befolyásolja. Csak
(rubinpigment BK) sajtbevonókban engedélyezték
E-200 (szorbinsav és Vörösáfonyában van, a szervezetben lebomlanak, allergiát
vegyületei) okozhatnak
E-201 (nátrium-szorbát)
E-202 (kálium-szorbát)
E-203 (kalcium-szorbát)
E-210 (benzoesav és vagyületei) Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva károsak, aszpirinérzékenyeknek veszélyesek lehetnek, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük
E-211 (nátrium-benzoát)
E-212 (kálium-benzoát)
E-213 (kalcium-benzoát)
E-214-219 (p-hidroxi-benzoesav Allergiát okzhatnak, erős görcsoldók
és észterei)
E-220 (kén-dioxid és vegyületei) Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztőcsatornát, allergiát, asztmarohamokat válthatnak ki
E-221 (nátrium-szulfit) Bontja a B1-vitamint
E-222 (nátrium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-223 (nátrium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-224 (kálium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-226 (kalcium-szulfit) Bontja a B1-vitamint
E-227 (kalcium-hidrgénszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-228 (kálium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-230 (bifenil) Citromfélék felületkezelője penészedés ellen, főként a gyümölcs héjában raktározódik
E-231 (ortofenil-fenol)
E-232 (nátrium-ortofenil-fenolát)
E-233 (tiabendazol) Banán penészedése ellen
E-234 (nizin) Antibiotikum
E-235 (natamicin) Antibiotikum és tartósítószer
E-236 (hangyasav és sói, formiátok) Hangyában, csalánban van, a testben kis mennyiségük lebomlik, nagy menniségben mérgezőek, a hangyasav sóit Angliában betiltották
E-237 (nátium-formiát)
E-238 (kalcium-formiát)
E-239 (hexametilén tetramin) Gyógyszer, tartósítószer, a szervezetben formaldehiddé alakul
E-242 (dimetil-dikarbonát) Üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője
E-249 (kálium-nitrit) A nitritek hatásairól lásd a 4. fejezetet és a 9. fejezetben a Húsfélék c. részt
E-250 (nátrium-nitrit) Véd a botulizmus ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak
E-251 (nátrium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak
E-252 (kálium-nitrát)
E-260 (ecetsav és sói) Átlagos fogyasztásuk nem káros
E-261 (kálium-acetát)
E-262 (nátrium-acetát)
E-263 (kalcium-acetát)
E-270 (tejsav) Savanyú káposztában, aludttejben, természetes, ártalmatlan
E-280 (propionsav és sói) A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét
E-281 (nátrium-propionát)
E-282 (kalcium-propionát)
E-283 (kálium-propionát)
E-284 (bórsav) A kaviár tartósítószere
E-285 (nátrium-teraborát, bórax) A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-290 (szén-dioxid) Szénsavassá tesz, az alkohol hatását erősíti
E-296 (L-almasav) Természetben előforduló
(D, L-almasav) Mesterségesen állítják elő
E-297 (fumársav)
E-300 (L-aszkorbinsav) C-vitamin, nem ártalmas
E-301 (nátrium-L-aszkorbát)
E-302 (kalcium-L-aszkorbát)
E-304 (6-palmitoil-L-aszkorbinsav) Szintetikus
E-306 (tokoferol) Természetes eredetű, E-vitamin
E-307 (alfa-tokoferol) Szintetikus, káros hatása nem ismert
E-308 (gamma-tokoferol) Szintetikus
E-309 (delta-tokoferol) Szintetikus
E-310 (propilgallát) Természetes, de szintetikusan is előállítják; allergiát kelthet, csecsemőnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a
E-311 (oktilgallát) gallátok gyakran panaszokat okoznak. Nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek és ételízesítők antioxidánsai.
E-312 (dodecilgallát) Az Amerikai Egyesült Államokban mindhármat betiltották.
E-315 (D-eritroaszkorbinsav)
E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)
E-320 (BHA, tercier-butil,4,hidroxianizol) Marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa.
Szintetikusak, túlérzékenységet, allergiát okozhatnak, az Amerikai Egyesült Államokban mindkettőt betiltották
E-322 (BHT,3,5 di-tercier-butil hidroxi-toluol) Rágógumi antioxidánsa
E-325 (lecitinek) A tejsav sói, nem károsak
E-326 (kálium-laktát) A tejsav sói, nem károsak
E-327 (kalcium-laktát) A tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói) Fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkősav és sói) Természetesek; állatkísérletekben vesekőképző
E-335 (nátrium-tartarát)
E-336 (kálium-tartarát)
E-337 (kálium-nátrium-tartarát)
E-338 (ortofoszforsav és sói) A foszfátok kalcium-anyagcserére gyakorolt hatásáról ebben a fejezetben a Zsiradékok címszó alatt olvashatsz
E-339 (nátrium-ortofoszfát)
E-340 (kálium-ortofoszfát)
E-341 (kalcium-ortofoszfát)
E-342 (magnézium-ortofoszfát)
E-350 (nátrium-malát) A természetes almasav sói
E-351 (kálium-malát)
E-352 (kalcium-malát)
E-353 (meta-bórkősav)
E-354 (kalcium-tartarát)
E-355 (adipinsav) Csak sópótlókban használják
E-356 (nátrium-adipát)
E-357 (kálium-adipát)
E-363 (borostyánkősav) Gyümöcssav, ma szintetizálják
E-380 (triammónium-citrát)
E-385 (kalium dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát) Szintetikus
E-400 (alginsav és sói) Barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert
E-401 (nátrium-alginát)
E-402 (kálium-alginát)
E-403 (ammónium-alginát)
E-404 (kalcium-alginát)
E-405 (propilénglikol-alginát)
E-406 (agar-agar) Tengeri algákból nyerik
E-407 (karragén) Vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott
E-410 (szentjánoskenyér magliszt) Növényi termék, fogyasztása ártalmatlan
E-412 (guárgumi) Guarmag származék, allergiát okozhat
E-413 (tragant-mézga) Trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okzhat
E-414 (gumiarábikum) Trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert
E-415 (xantán) Növények cukortartalmú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik
E-416 (karaya gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-417 (tara magliszt) Természetes poliszeheridok (összetett cukrok)
E-418 (gellán-gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-420 (szorbit) Édesítőszer, cukorbetegeknek
E-421 (mannit) Édesítőszer, ártalmatlan
E-422 (glicerin) Nedvesítő és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben
fejfájást okoz
E-431 (polixietilén (40) sztearát) Szintetikus
E-432 (polioxiletilén-szorbitán-monolaurát) Szintetikus
E-433 (polioxietilén-szorbitán-monooleát) Szintetikus
E-434 (polioxietilén-szoebitán- monopalmitát) Szintetikus
monopalmitát)
E-435 (poioxietilén-szorbitán- monosztearát) Szintetikus
E-436 (poloxietilén-szorbitán-trisztearát) Szintetikus
E-440 (pektin) Gyümölcsökből készülő zseléző és feldolgozó anyag, fogyasztása ártalmatlan
E-441 (amidált pektin) Növényekből készül, fogyasztása ártalmatlan
E-442 (foszfatidsavak ammóniumsói) Szintetikus, a lecitin helyettesítője
E-444 (szaharóz-acetát izobutirát)
E-445 (glicerinészterek természetes gyantából)
E-450 (difoszfátok) Lásd az E-338-hoz írtakat
E-451 (trifoszfátok) Lásd az E-338-hoz írtakat
E-452 (polifoszfátok) Lásd az E-338-hoz írtakat
E-460-466 (cellulóz vegyületek) Természetes eredetű
E-460 (mikrokristályos cellulóz) Természetes eredetű
E-461 (metil-cellulóz) Szintetikus cellulózszármazékok
E-463 (hidroxi-propil-cellulóz) Szintetikus cellulózszármazékok
E-464 (hidroxi-propil-metilcellulóz) Szintetikus cellulózszármazékok
E-465 (etil-metil-cellulóz) Szintetikus cellulózszármazékok
E-466 (karboxi-metil- cellulóz) Szintetikus cellulózszármazékok, pékeknél allergiás bőrreakciót válthat ki
E-470a (zsírsavak nátrium-, kálium-, vagy kalcium-sói) Ártalmatlanok
E-470b (zsírsavak magnézium-sói)
E-471 (zsírsavak mono- és digliceridjei) Ártalmatlanok
E-472 (zsírsavak mono- és digliceridjeinek észterei) Ártalmatlanok
E-472a (-ecetsav észterei)
E-472b (-tejsav észterei)
E-472c (-citromsav észterei)
E-472d (-bórkősav észterei)
E-472e (-mono - és diacetil bórkősav észterei)
E-472f (-ecetsav és bórkősavészterei)
E-473 (zsírsavak szaharóz észterei)
E-474 (szaharóz gliceridje)
E-475 (zsírsavak poliglicerin-észterei)
E-476 (poliricinolsav poligriceridje)
E-477 (zsírsavak propán 1,2 diol észterei)
E-479b (hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak monofoszfát és digliceridjeivel reagáltatva)
E-481-482 (nátrium-és kalcium-szteraroil-laktilát) Állományjavító, ártalmatlan
E-483 (sztearil-tartarát)
E-490 (propilénglikol)
E-491 (szorbitán-monosztearát)
E-492 (szorbitán-trisztearát)
E-493 (szorbitán-monolaurát)
E-494 (szorbitán-monooleát)
E-495 (szorbitán-monopalmitát)
E-496 (szorbitán-trioleát)
E-500 (nátrium-karbonát, szóda)
E-501 (kálium-karbonát, hamuzsír)
E-503 (ammónium-karbonát,
szarvassó)
E-504 (magnézium-karbonát)
E-507 (sósav)
E-508 (kálium-klorid)
E-509 (kalcium-klorid)
E-510 (ammónium-klorid, szalmiáksó) Állatoknál és embereknél megfigyelt mellékhatásai: vérkép változása; mellék- pajzsmirigy és mellékvesekéreg elváltozása
E-511 (magnézium-klorid)
E-512 (ón-klorid)
E-513 (kénsav)
E-514 (nátrium-szulfát, glaubersó)
E-515 (kálium-szulfát)
E-516 (kalcium-szulfát, gipsz)
E-517 (ammónium-szulfát)
E-520 (alumínium-szulfát)
E-521 (alumínium-nátrium-szulfát)
E-522 (alumínium-kálium-szulfát)
E-523 (alumínium-ammónium-szulfát, timsó)
E-524 (nátrium-hidroxid, nátronlúg)
E-525 (kálium-hidroxid, kálilúg)
E-526 (kálcium-hidroxid, mésztej)
E-527 (ammónium-hidroxid, szalmiák)
E-528 (magnézium-hidroxid)
E-529 (kalcium-oxid, égetett mész)
E-530 (magnézium-oxid, magnézia)
E-535 (nátrium-hexaciano-ferrát, A konyhasó szórhatóságát javítja. Fel kell tüntetni a csomagoláson,
sárga vérlúgsó) hogy "tapadásgátlót tartalmaz".
E-536 (kálium-hexaciano-ferrát, A konyhasó szórhatóságát javítja. Fel kell tüntetni a csomagoláson,
vörös vérlúgsó) hogy "tapadásgátlót tartalmaz."
E-538 (kalcium-hexaciano-ferrát)
E-539 (nátrium-tioszulfát)
E-540 (dikalcium-foszfát)
E-541 (nátrium-alumínium-foszfát)
E-542 (kalcium-polifoszfátok)
E-550-556 (szilikátok)
E-550 (nátrium-szilikát, vízüveg)
E-551 (szilicium-dioxid)
E-552 (kalcium-szilikát)
E-553a (magnézium-szilikát)
E-553b (talkum)
E-554 (alumínium-nátrium-szilikát)
E-555 (alumínium-kálium-szilikát)
E-556 (alumínium-kalcium-szilikát)
E-558 (bentonit)
E-559 (alumínium-szilikát, kaolin)
E-570 (sztearinsav, zsírsav)
E-572 (magnézium-sztearát)
E-574 (glükonsav és sói)
E-575 (glükono-delta-lakton)
E-576 (nátrium-glukonát)
E-577 (kálium-glukonát)
E-578 (kalcium-diglukonát)
E-579 (vas (II)-glukonát)
E-585 (vas(II)-laktát)
E-620 (glutaminsav és sói) Levesporok, ételízesítők és húskészítmények ízjavítói, csecsemőknek nem szabad adni; asztmás és aszpirinérzékeny embereknek nem ajánlott; fejfájást, szívdobogást, elhízást okozhatnak
E-621-623 (nátrium-, kálium-, és kalciumglutamát)
E-625 (magnézium-diglutamát)
E-626 (guanilsav)
E-627 (dinátrium-guanilát)
E-628 (dikálium-guanilát)
E-629 (kalcium-guanilát)
E-630 (inozinsav)
E-631 (dinátrium-inozinát)
E-632 (dikálium-inozinát)
E-633 (kalcium-inozinát)
E-634 (kalcium-5'-ribonukleotidok)
E-635 (dinátrium-5'-ribonukleotidok)
E-636 (maltol)
E-367 (etilmaltol)
E-640 (glicin és nátriumsója) Aminosav
E-641 (L-leucin) Aminosav
E-900 (dimetil-polszioxán) Szintetikus, habzásgátló
E-901 (méhviasz) Természetes eredetű
E-902 (kandelilla-viasz) Természetes eredetű
E-903 (karnauba-viasz) Természetes eredetű
E-904 (sellak) Természetes eredetű
E-905 (paraffin, ásványolaj)
E-906 (benzoegyanta)
E-907 (mikrokristályos gyanták) Kenőolajgyártás melléktermékéből nyert elelmiszerbevonók
E-911 (zsírsavak metilészterei)
E-912 (montánsav észterek)
E-913 (gyapjúzsír, lanolin)
E-914 (oxidált polietilén viasz)
E-915 (kolofóniumok)
E-916 (kalcium-jodát)
E-917 (kálium-jodát)
E-920 (L-cisztein és L-cisztein-hidrokloridjai, nátrium- és káliumsói)
E-921 (L-cisztin)
E-925 (klór) Kloroform keletkezhet belőle, ivóvíz feltőtlenítője
E-926 (klór-dioxid) Kedvezőtlenül befolyásolja a pajzsmirigy működését, az ivóvíz fertőtlenítője
E-927 (azo-dikarbamid)
E-938 (argon) Inert gázok, védő (csomagoló) gázok
E-939 (hélium) Inert gázok, védő (csomagoló) gázok
E-941 (nitrogén) Inert gázok, védő (csomagoló) gázok
E-942 (dinitrogén-oxid)
E-948 (oxigén)
E-950 (aceszulfám K) Bevizsgálását a gyártó végezte
E-951 (aszpartám) Fejfájást, látászavarokat, hiperaktivitást, allergiát okozhat
E-952 (ciklaminsav és ciklamátok) A bélbaktériumok ciklohexil-aminná alakítják, ami károsíthatja a herét és a spermiumokat, valamint a feljődő magzatot
E-953 (izomalt)
E-954 (szaharin és sói) A húgyhólyagot károsíthatja
E-957 (taumantin)
E-959 (neoheszperidin DC)
E-965 (maltit) Cukoralkohol, szintetikus
E-966 (laktit) Cukoralkohol, szintetikus
E-967 (xilit) Cukoralkohol, szintetikus
E-999 (quillaja kivonat) Természetes eredetű
E-1105 (lizozim) A tojásból kivont enzim
E-1200 (polidextróz)
E-1201 (polivinil-pirrolidon) Szintetikus anyag
E-1202 (polivinil-polipirrolidon) Szintetikus anyag
E-1401 (oxidált keményítő) Kémiailag módosított keményítő
E-1410 (monokeményítő-foszfát) Kémiailag módosístott keményítő
E-1412 (dikeményítő-foszfát) Kémiailag módosított keményítő
E-1413 (foszforilizet-dikeméynítő-foszfát) Kémiailag módosított keményítő
E-1420 (acetilezett-keményítő) Kémiailag módosított keményítő
E-1422 (acetilezett-X-dikeményítő-foszfát) Kémiailag módosított keményítő
E-1440 (hidroxi-propil-keményítő) Kémiailag módosított keményítő
E-1442 (hidroxi-propil-dikeméynítő-foszfát) Kémiailag módosított keményítő
E-1450 (keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát) Kémiailag módosított keményítő
E-1505 (trietil-citrát) Kémiailag módosított keményítő
E-1508 (triacetin)
E-1520 (propilénglikol)
E-1521 (polietilén-glikol)
|